Monday, October 19, 2015

HASIL KUTIPAN GST DI UMUM DALAM PEMBENTANGAN BAJET 2015


Hari ini kita dikhabarkan, hasil kutipan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) akan diumumkan semasa pembentangan Bajet 2016 pada hari Jumaat ini, 23 Oktober 2015 menurut  Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua Tee Yong.

Beliau berkata, berdasarkan Bajet 2015, kerajaan menganggarkan kutipan GST untuk 2015, bermula daripada pelaksanaannya pada April lalu, berjumlah RM23.2 bilion.

"Pelbagai barang dan perkhidmatan telah dikecualikan atau dikenakan GST pada kadar sifar yang keseluruhannya dianggarkan sebanyak RM3.8 bilion," katanya ketika menjawab soalan Loke Siew Fook (DAP-Seremban) di Dewan Rakyat, di sini hari ini.

Katanya, pelbagai pakej bantuan diberikan kepada rakyat seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia yang berjumlah RM4.9 bilion serta pengurangan kadar cukai individu dan syarikat, masing-masing sebanyak satu mata peratusan.

Menjawab soalan tambahan Mohd Rafizi Ramli (PKR-Pandan), Chua berkata, bagi tempoh April sehingga kini, kerajaan telah membayar balik tuntutan cukai input GST sebanyak RM4.5 bilion kepada entiti perniagaan.


Menurutnya, jumlah tuntutan cukai input yang difailkan oleh syarikat-syarikat perniagaan dalam tempoh 14 hari bekerja telah meningkat setiap bulan dan mencecah 41 peratus. - 
BERNAMA

Mood tidak sabar untuk menunggu pembentangan bajet pada hari jumaat ini.. Diharapkan banyak berita baik akan diterima oleh seluruh rakyat marhein..

No comments:

Periuk Noxxa dan Iron Philips boleh beli dengan cara ansuran mudah

Salam sejahtera semua...Gambar di atas ni di ambil pada 18 Februari 2018 (Ahad). En Awie dan Pn Jaja telah datang ke rumah saya untu...