Jom Klik Iklan

Thursday, April 16, 2015

MENCARI KEBERKATAN DALAM BERUMAHTANGGA


Salam sejahtera semua.. Alhamdulillah syukur di atas segala rahmatnya..

Entri kalini saya tertarik untuk berkongsi kepada anda semua tentang keberkatan dalam berumahtangga. Perkongsian ini adalah untuk ingatan saya sendiri dan untuk tatapan pembaca semua.

Sesuatu perkara yang diberkati itu bermaksud kebaikannya bertambah ataupun berkembang. Perkahwinan adalah adalah permulaan kepada pembinaan sebuah keluarga. Jadi, kasih sayang perlu diterapkan dalam rumahtangga untuk mengelak perselisihan dan untuk menambahkan keberkatan dalam kehidupan seharian.

Kita cuba terapkan 3 perkara di dalam rumahtangga kita.

1) Didik keluarga membaca Al Quran
Jangan jadikan amalan membaca al Quran bermusim hanya pada bulan ramadhan sahaja. Malaikat akan datang ke rumah yang disinari dengan bacaan al Quran. Bermulalah dengan sedikit, setiap hari semakin bertambah dan menjadi istiqamah.

2) Amalkan makan bersama keluarga
Dengan amalan makan bersama boleh mengeratkan siratulrahim. Jangan lupa baca doa makan sebelum makan bagi mendapatkan keberkatan.

3) Amalkan mengucapkan salam ketika memasuki rumah walaupun rumah sendiri
Daripada Anas bin Malik, Rasulullah bersabda " Wahai anakku, jika engkau memasuki rumah dan menemui keluargamu, ucaplah salam agar datang berkat padamu dan pada keluargamu". Didiklah ahli keluarga bermula dari anak kecil agar memberi salam.

InsyaAllah jom kita amalkan dan terus istiqamah...

2 comments:

Mona Lea said...

Terima kasih atas perngkongsian

Ana_Impian said...

welcome.. slmt berkongsi info