Ni gambar nasi dagang ihsan dari encik google |
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Tetiba teringin pulak nak kongsikan resepi masak nasi dagang kepada anda semua.. Teringat kenangan semasa tinggal dirumah sewa di putrajaya dengan geng-geng UiTM dulu.. Time tu baru lepas graduate. Tinggal menyewa dengan kawan-kawan di Bangunan hijau dekat Presint 9 Putrajaya.. Kenangan zaman muda2.. Huhu sekarang anak pun dah tiga..
Semasa sambutan hari raya, housemate masak nasi dagang untuk open house. Memang sedap air tangannya..huu
Nasi Dagang
Bahan-bahan:
5 cawan beras nasi dagang
ATAU (3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa)
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu besar halba
10 ulas bawang merah kecil, mayang halus
6 ulas bawang putih, mayang halus
1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
Garam dan gula secukup rasa.
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu besar halba
10 ulas bawang merah kecil, mayang halus
6 ulas bawang putih, mayang halus
1½ inci halia, dihiris halus (seperti batang mancis)
Garam dan gula secukup rasa.
Cara memasak:
- Didihkan air didalam periuk
kukusan
- Gaul beras dan santan cair dengan
sedikit gula dan garam
- Alaskan kukusan dengan kain kapas
yang bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus
- Masukkan beras yang sudah
bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras masak
- Keluarkan beras yang sudah masak,
masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar
- Semasa masih panas panas, gaul
rata-rata dengan santan pekat (masuk sedikit-sedikit), bawang merah,
bawang putih, halia dan halba. Sesuaikan gula dan garamnya.
- Hidang panas-panas bersama kuah
dan sambal kelapa.
Gulai ikan tongkol (atau ayam) untuk nasi dagang
Bahan A
Dua ekor ikan tongkol
sederhana besar
5 keping asam gelugor
2 inci halia, ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)
5 keping asam gelugor
2 inci halia, ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
Air untuk merebus (sekadar menutup ikan, lebihkan seinci)
Bahan B
Santan pekat dari satu biji
kelapa
3 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
3 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
Satu sudu makan cili boh (kalau tak suka pedas, tinggalkan)
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka (atau kalau di Kelantan dipanggil "manisan")
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
Rebus bahan A sehingga
masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan
ketepikan.
Pijarkan minyak di dalam periuk
Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau
Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih
Masukkan santan pekat dan asam gelugor
Bila mendidih masukkan gula merah
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)
Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.
Pijarkan minyak di dalam periuk
Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau
Masukkan rempah kari dan cili boh (jika guna) dan goreng sehingga keluar minyak
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih
Masukkan santan pekat dan asam gelugor
Bila mendidih masukkan gula merah
Masukkan garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor)
Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.
Sambal kelapa untuk Nasi
Dagang
Bahan-bahan:
Kelapa parut (sebiji),
disangrai sehingga perang
4 sudu makan gula kabung (manisan)
Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja
4 sudu makan gula kabung (manisan)
Sekeping ikan tongkol rebus, asingkan isinya sahaja
Cara memasak:
Tumbuk semua bahan-bahan
sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya. Kalau tidak suka
terlalu manis boleh kurangkan gulanya. Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan
tongkol dan sambal kelapa. Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar
timun.
No comments:
Post a Comment