Monday, November 17, 2014

BERHATI-HATI DENGAN DIET DETOX


DIET DETOX MEMUDARATKAN?

DIET YANG SANGAT RENDAH KALORI, BADAN TIDAK CUKUP TENAGA...

Pada masa sekarang, Diet Detox telah menjadi 1 fenomena di Malaysia. Ramai orang telah dan ingin mencubanya. Proses penyingkiran bahan toksin atau buangan dari sistem tubuh badan atau detoxification (detox) adalah untuk memastikan sistem penghadaman bekerja dengan sepatutnya, selain memastikan kulit bersih dan segar serta sistem buah pinggang dan hati berjalan lancar.

Apabila semua organ penyingkiran toksin berjalan dengan sepatutnya barulah tubuh boleh mengeluarkan toksin secara berkesan dan maksimum.

Begitupun hari ini ramai yang mengandaikan penyingkiran toksin ini boleh dilakukan dengan kaedah luaran sahaja seperti mengambil makanan tambahan seperti jus detox, teh herba, sauna, dan sebagainya, yang dijadikan oleh kebanyakan individu sebagai pelan diet bagi menurunkan berat badan.

Dikenali sebagai diet detox, ia menjadi fenomena dalam kalangan wanita mahu pun lelaki di seluruh dunia kerana dikatakan lebih mudah dan mampu menurunkan berat badan dalam tempoh yang singkat.


Pegawai Pemakanan, Hospital Pakar Ampang Puteri, Nur Hayati Azmi, tidak menolak keberkesanan diet tersebut bagaimanapun apa yang harus diketahui ramai ia tidak pernah dibuktikan secara saintifik.

Malah sebenarnya, beliau berkata, diet tersebut lebih merupakan proses pengurangan air dari dalam badan.

Walaupun ia mampu menurunkan berat badan dengan cepat dan mudah, bagi sesetengah individu ia sebenarnya boleh memudaratkan diri sendiri apatah lagi jika dilakukan secara ekstrem.

“Secara umumnya pengamal diet detox hanya akan mengambil makanan berasaskan sayur-sayuran dan buah-buahan atau pun meminum jus buah-buahan.

“Memang tidak dapat dinafikan dengan mengamalkan corak pemakanan sebegini, penurunan berat badan akan berlaku dalam tempoh masa yang singkat dan mudah.
“Bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa ia merupakan diet yang sangat rendah kalori sehingga kadang kala tidak mencukupi untuk keperluan tenaga harian tubuh.
“Kekurangan kalori dalam badan akan menjadikan pengamal diet ini berasa lemah, mudah mengalami pening kepala, terasa hendak muntah, dan tidak cukup tenaga,” ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Mengulas lanjut mengenai diet detox tersebut, Nur Hayati memberitahu, ia sememangnya merupakan diet pembuangan air dalam badan semata-mata dan tiada langsung melibatkan sebarang proses pembakaran lemak, sebagaimana sepatutnya berlaku apabila seseorang dalam proses mahu menurunkan berat badan secara sihat, iaitu dengan bersenam dan mengamalkan pemakanan yang disarankan.
Apabila pembakaran lemak berlaku, segala toksin yang terkandung dalam badan akan dikeluarkan melalui air kencing, peluh, dan najis, tetapi perkara ini tidak akan berlaku kepada mereka yang mengamalkan diet detox.

Disebabkan itulah kata Nur Hayati, ia bukanlah satu diet sihat yang baik untuk diamalkan, sebaliknya menasihatkan orang ramai sekiranya ingin menurunkan berat badan perlulah mengamalkan diet yang sihat.

“Kepada mereka yang ingin menurunkan berat badan melalui cara diet, cara yang betul ialah dengan mengamalkan pemakanan yang sihat dan disertai dengan aktiviti fizikal seperti bersenam.
“Pemakanan yang sihat seperti umum ketahui cara masakannya adalah seperti kukus, panggang, kurang lemak dan gula. Orang ramai dinasihatkan agar memberi perhatian penuh kepada cara masakan harian mereka.
“Begitupun, kepada mereka yang ingin menikmati hidangan secara goreng ia tidak ditegah cuma seelok-eloknya minyak yang digunakan untuk menggoreng hadkan kepada dua kali penggunaan sahaja,” tuturnya.

Nur Hayati turut menambah, diet yang sihat bukan sahaja dilihat daripada segi pengamalan pemakanan yang sihat malah ia juga perlu disusuli dengan senaman harian untuk mengeluarkan peluh.

Nur Hayati juga tidak menafikan, gaya hidup masyarakat hari ini turut mempengaruhi piramid makanan hingga menyebabkan jumlah pengambilannya ‘diterbalikkan’.

Masakan tidak, jenis bahan makanan yang terletak di atas sekali di mana kuantitinya sepatutnya diambil dalam jumlah yang sikit telah pun dialihkan kedudukannya dan diletakkan di bahagian bawah sekali dan sekaligus jumlah pengambilannya telah pun ditingkatkan.

Begitu juga bagi jenis bahan makanan yang berada di bahagian bawah piramid yang sepatutnya diambil dalam jumlah yang banyak telah pun diubah kedudukannya di tempat yang teratas.

Ini secara tidak langsung ia telah mengubah tabiat pemakan harian yang dilihat semakin kritikal dari hari ke hari.

Selain mendapati masyarakat hari ini tidak mengetahui berapa banyak kuantiti zat-zat makanan yang diperlukan oleh tubuh badan masing-masing, mereka juga sebenarnya dilihat tidak mengendahkan dan mengamalkan corak pemakanan sihat.

Sambil memberitahu pemakanan adalah faktor penting bagi menjamin kesihatan dan keseimbangan emosi, Nur Hayati menasihatkan orang ramai agar mematuhi piramid makanan, lebihkan sayur dan buah-buahan dalam menu makanan dan paling penting minum banyak air kosong.

“Tidak salah untuk makan tetapi berhati-hatilah dengan makanan yang kita ambil,” ujar Nur Hayati.

Pelan diet detox secara sihat

Hindari: Beberapa perkara yang harus dihindari ketika melakukan diet detox adalah alkohol, rokok, produk susu, gula, madu, pemanis buatan, kopi, gandum dan segala jenis produk hasilnya, dan buah kering.

Nikmati: Segala macam buah dan sayur segar, ikan, daging merah tanpa lemak, daging ayam tanpa kulit, telur, minyak zaitun, kekacang, biji-bijian, teh hijau, teh putih, teh hitam, dan air putih.

Lakukan: Sekurang-kurangnya terdapat tujuh peraturan yang wajib dipatuhi ketika menjalani diet detox, iaitu
• Minum jus lemon setiap pagi sebelum sarapan untuk membersihkan dan melancarkan sistem pencernaan.
• Selalu bersenam selama satu jam setiap hari. Aktiviti fizikal yang dilakukan pun harus serius dan banyak menggunakan tenaga.
• Ambil makanan yang segar setiap hari, misalnya salad buah atau sayur.
• Selain membersihkan toksin dalam tubuh, diet detox sepatutnya juga mampu membuang ‘toksin’ dari fikiran. Jadi ambil masa sekurang-kurangnya 15 minit setiap hari untuk meditasi, tenang dan lapangkan fikiran.
• Berusaha untuk minum tiga liter air setiap hari, sama ada air putih, jus buah, jus sayur, atau teh herba.
• Maksimumkan diet detox dengan membersihkan tubuh secara bersungguh-sungguh, seperti urut bahagian tertentu pada tubuh untuk melancarkan peredaran darah.
• Amalkan mengunyah makanan 10 hingga 12 kali sebelum menelannya. Dengan makan secara perlahan-lahan perut cepat kenyang dan tidak menimbulkan kebiasaan makan berlebihan.
• Jangan lakukan diet detox jika sedang hamil, menyusukan bayi, sudah berusia lanjut, mengalami tekanan darah tinggi, berat badan terlalu rendah, atau masalah khusus lain sebagaimana yang disarankan oleh doktor.


Sumber : Utusan Malaysia 11 Nov 2014


No comments:

Periuk Noxxa dan Iron Philips boleh beli dengan cara ansuran mudah

Salam sejahtera semua...Gambar di atas ni di ambil pada 18 Februari 2018 (Ahad). En Awie dan Pn Jaja telah datang ke rumah saya untu...