Thursday, November 20, 2014

SULTAN MURKA PENEROKAAN HARAM DI CAMERON HIGHLAND


SULTAN MURKA, HENTI PENEROKAAN HARAM

CAMERON HIGHLANDS - Peneroka tanah haram perlu menghentikan serta merta segala aktiviti mereka terutama pertanian di Cameron Highlands, titah Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah.

Baginda bertitah kerajaan negeri memandang serius perkara tersebut dan tindakan undang-undang akan dikenakan terhadap mereka.

"The illegal farmers who are responsible for doing this continously...for ages they are responsible (for) the problem from time to time...they are to blame," (Peneroka haram bertanggungjawab terus melakukan ini...untuk sekian lama mereka bertanggungjawab...mereka harus dipersalahkan), tegas baginda.

Sultan Ahmad Shah bertitah dalam sidang akhbar selepas berkenan melawat kawasan banjir di Lembah Bertam di sini, hari ini.

Turut sama Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob dan pimpinan kerajaan negeri.

Sehubungan itu, baginda menyeru Kerajaan Persekutuan menggunakan segala kemudahan dan agensi-agensi yang sedia ada untuk membantu kerajaan negeri mengatasi masalah tersebut.

"Saya merayu kepada Kerajaan Persekutuan membantu kerajaan negeri terutama negeri-negeri yang banyak peneroka haram terutama di Cameron Highlands kerana ia (Camerong Highlands) merupakan tempat pelancongan," titah baginda.

Baginda bertitah, kegiatan penerokaan tanah haram telah berlaku sejak zaman British lagi.

"Saya sudah penat dengan semua ini. They (peneroka haram) employ (guna) gangsters, saya tahu mereka ada duit," katanya.

Ditanya mengenai wujudnya surat kuning atau surat daripada istana untuk tujuan pembangunan atau pertanian di daerah itu, Sultan bertitah baginda tidak mengetahui mengenai perkara tersebut.

"Jika ada yang mengemukakan surat kuning terbabit guna nama istana, saya sendiri akan pukul dia, saya nasihatkan jangan percaya," titah baginda.

"Semak dahulu dengan kerajaan negeri, mereka jangan sewenang-wenangnya menggunakan nama orang lain, jika saya tahu siapa, saya akan bagi cukup-cukup," titah baginda.

Dalam lawatannya kira-kira dua jam itu, baginda turut mengadakan perbincangan dengan pihak berkuasa tempatan mengenai kerja-kerja membaik pulih Sungai Bertam menerusi peruntukan Kerajaan Persekutuan.

Baginda dan isteri Sultanah Hajah Kalsom yang menaiki helikopter tiba di Kelab Golf Sultan Ahmad Shah kira-kira pukul 10 pagi tadi untuk lawatan kerja peribadi.

Baginda dijangka menghadiri taklimat di Pejabat Tanah dan Tanah Cameron Highlands di Tanah Rata pada hari ini (20/11/2014). - Bernama

No comments:

Periuk Noxxa dan Iron Philips boleh beli dengan cara ansuran mudah

Salam sejahtera semua...Gambar di atas ni di ambil pada 18 Februari 2018 (Ahad). En Awie dan Pn Jaja telah datang ke rumah saya untu...