Semasa entri ni ditulis kami dah selesai menjamu selera makan tengahari dirumah. Jadi lauk ikan asam pedas ni dah habis masuk dalam perut..huhuhu Alhamdulillah..
Disini saya sertakan resepi asam pedas saya. Selamat berkongsi resepi yer...
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sebatang serai
segenggam udang kering
secekak daun kesum
asam keping
cili kering (siap di blend)
garam secukup rasa
air 2mangkuk
Ikan ikut sukahati (5-6 ekor ikan kembong)
jika ikan besar (seekor potong kecil)
Sebenarnya resepi ini boleh di adjust ikut keperluan.. yang penting bahan asasnya ada bawang merah dan putih, serai serta cili kering.. Kadang-kadang ada juga orang menggunakan asam jawa bagi menggantikan asam keping tu... jangan letakkan dua dua tau..nanti masam sangat..huhu selamat mencuba
2 comments:
eh eh... Asam pedas untuk dia laa.. huhu
untuk en suami kan..ekekeke
Post a Comment