Jom Klik Iklan

Friday, March 20, 2015

TAMBANG PENGANGKUTAN AWAM NAIK!!


Hukhukhuk.. taktaulah nak kata apa... tapi rasa terkesanlah sebab pengangkutan awam adalah sumber pengangkutan utama jugak untuk kami sekeluarga. Tambang teksi dinaikkan antara RM1.25 dan RM8.00 mengikut jarak perjalanan dan lokasi, berkuatkuasa serta-merta manakala tambang bas ekspres naik 2.1 sen bagi setiap kilometer bermula 1 April ini.

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang mengumumkan kenaikan itu memaklumkan, ini adalah semakan semula pertama bagi tambang bas dan teksi sejak enam tahun lalu. 

Seingat saya sebelum bulan puasa tahun lepas tambang bas dah naik. Ni semakan yang keberapa yer.. 

Menurut Spad, penumpang yang menggunakan teksi bajet di Lembah Klang dan Johor Bahru perlu membayar RM8 bagi perjalanan sejauh lima kilometer berbanding RM6.50 sebelum ini, iaitu kenaikan sebanyak RM1.50.

Sementara itu, kenaikan lebih tinggi dilihat di Pulau Pinang dengan caj perjalanan sejauh 10 kilometer menggunakan Teksi 1Malaysia dinaikkan sebanyak RM8 iaitu daripada RM11.80 kepada RM19.80.

Spad juga sedang mempertimbang untuk menaikkan tambang perkhidmatan kereta api KTM Komuter, KTM Intercity, ETS, LRT dan Monorail yang akan diumumkan pada satu tarikh lain.

Rasanya dengan kenaikan kos sara hidup ini, kebanyakan rakyat Malaysia akan berusaha untuk mendapatkan pendapatan sampingan.. 


Semoga Allah meluaskan rezeki kita untuk menghadapi cabaran ini yer..aminnnn


No comments: